Om Möbeltapetsering

Vad kostar det att klä om en soffa, stol eller fåtölj hos en möbeltapetserare?

Det finns i princip inga fasta priser för möbler som behöver kläs om då varje möbel är unik och ofta har olika behov. För att få fram priset delar vi upp jobbet i arbetskostnad och materialkostnad.

Vi som är utbildade möbeltapetserare gör en bedömning av hur lång tid det tar att göra själva jobbet – det är arbetskostnaden. Antalet arbetsmoment som behövs för möbeln i fråga spelar en viktig roll här, som om vi till exempel behöver göra om stoppningen från grunden (istället för att endast bättra på befintlig stoppning), snöra om resårhuset eller om vi behöver göra mycket handsömnad. Stoppade, äldre möbler är i regel mer avancerade än moderna möbler och tar därmed längre tid för oss att jobba med. Dock har de också en högre kvalitet för det mesta och kommer därför att hålla under en längre tid, plus att de för många har ett större affektionsvärde än nyproducerade möbler.

Materialkostnaden beräknas sedan utifrån hur mycket tyg och eventuellt stoppningsmaterial, snoddar och band med mera som behövs.

Hur går det till när man klär om en möbel?

Ta en titt på den här presentationen för att få en bild av hur vi arbetar:


Hur utbildar man sig till möbeltapetserare?

Det beror på ambitionsnivån. Vi har själva precis börjat arrangera egna kurser i möbeltapetsering som ger en första introduktion till yrket. Vill du försörja dig på yrket måste du sedan utbilda dig på högskola. Vi (Sara och Sofie) har båda varsin kandidatexamen i möbeltapetsering vid Träakademien i Kramfors. På denna utbildning blandas teori med mycket praktik så att man får både en gedigen utbildning och erfarenhet på samma gång. Sara har dessutom gått ett år på folkhögskola i Älvsbyn, medan Sofie har tagit gesällbrev i yrket.

Vi vill poängtera att en utbildning i möbeltapetsering är ett måste om du vill försäkra dig om att kunna bemästra alla moment som krävs för att klä om en möbel på rätt sätt. Ring eller boka vår kurs om du vill veta mer!

Varför är det en bra idé att klä om en gammal möbel?

Många av våra gamla möbler håller betydligt högre kvalitet är dagens möbler. Genom att lämna in din soffa eller fåtölj hos en tapetserare bevarar du inte bara en del av din egen och vårt lands historia och kulturarv, om den kläs om på rätt sätt har du dessutom en i princip helt ny möbel som kan hålla i många, många år framöver. Och den blir precis som du själv vill att den ska vara – anpassad efter ditt hem och smak.

Genom att bevara och återvinna gamla möbler bidrar du dessutom till ett mer hållbart samhälle och gör en insats för miljön. Det finns ingenting som säger att det är bättre att köpa nytt när det kommer till möbler, så länge du har en möbel som du tycker om och vill satsa på!

Vad använder en möbeltapetserare för material?

Själva kärnan för en möbeltapetserare är givetvis tygerna. Vi själva samarbetar med mängder av leverantörer för att kunna erbjuda precis det tyg som våra kunder är ute efter. Vi använder bara högkvalitativa tyger från kända leverantörer. De finns i alla prisklasser och i alla färger, som passar alltifrån kontorsmöbler till antik rokokostil. Vi har bland mycket annat tyger från William Morris, Marks Pelle-vävare och Sanderson.

Förutom tyger jobbar man mycket med stoppningsmaterial, som används för att ge en möbel dess rätta komfort. Här finns olika alternativ; polyeter är vanligt och går relativt snabbt att jobba med och återfinns i många nyproducerade stoppade möbler. Tagel (från häst och nöt) är ett naturmaterial som vi också använder dagligen, främst till äldre möbler – och är det mest hållbara och miljövänliga alternativet. Tagel håller i många generationer medan skumplast/polyeter håller i upp till 15-20 år om du tar väl hand om möbeln. Ett annat naturmaterial (häst och nöt) är hairlock, som är sammansatt av latex.

Kan Wigrens Döttrar även renovera möbler som inte är stoppade?

Ja! Vi samarbetar med några väldigt duktiga snickare/konservatorer. Vi hjälper dig gärna med kontaktuppgifter till dem. Kontakta oss för mer info!

Wigrens Döttrar Möbeltapetserarverkstad

Öppettider: Oftast på plats, men ring innan.

Tavastgatan 45  11824  Stockholm
08 84 86 80
verkstad@wigrensdottrar.se