Så får du dina stoppade möbler att hålla längre – de viktigaste skötselråden

Så får du dina stoppade möbler att hålla längre – de viktigaste skötselråden
23/05/2023 wigrensdottrar

När du klär om en möbel med ett nytt tyg, som du själv har valt, får du ett speciellt band till just den möbeln som ofta blir ännu mer personligt än det var tidigare – nu när du själv har satt din egen unika prägel på dess utseende, stil och uttryck.

Vi på Wigrens Döttrar, som i vår tapetserarverkstad på Södermalm i Stockholm har klätt om hundratals möbler till våra kunder, vet om detta mycket väl. Vi brukar därför vara noga med att tipsa våra kunder om hur de tar hand om sin nyomklädda möbel så att den nya favoritmöbeln håller sig fin och fräsch så länge det bara går. I bästa fall under en hel livstid.

Här är en sammanställning av de skötseltips som enligt oss gör störst skillnad för möbelns hållbarhet.

Rengöring av möbeln

Att rengöra möbeln på rätt sätt är såklart väldigt viktigt för att hålla den fräsch, skydda den från skador och öka livslängden på tyget. För dina trä- och metallmöbler rekommenderar vi en mjuk trasa eller svamp och varmt vatten med mild tvål för att rengöra ytan. Du bör undvika att använda slipande eller aggressiva rengöringsmedel, eftersom de istället kan skada ytan. Men du kan absolut polera upp träet med olja eller polish.

För textilmöbler, ska du allra helst följa instruktionerna på tygets etikett i det fall detta finns. Vanligtvis fungerar det utmärkt att använda en mjuk tvättsvamp för att ta bort smuts och en fuktig trasa för att torka av ytan. Men det är tyvärr svårt att garantera något när det kommer till fläckar och tyger. Allt beror på hur länge fläcken suttit på tyget, vilken sorts fläck det är och vilket tyg fläcken sitter på. Börja försiktigt och mjukt med diskmedel och vatten. Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha tips och råd.

Undvik direkt solljus och fukt

Undvik att utsätta möbeln för direkt solljus, genom att placera den en bit bort från fönster eller genom att använda gardiner eller persienner. Detta kan vara särskilt bra att tänka på om du exempelvis reser bort över sommaren, då solens skadliga strålar är som starkast. Tänk också på att undvika direktkontakt med vatten eller fukt i möjligaste mån, eftersom det kan orsaka skador på trä- eller textilytor. I värsta fall kan stoppningen mögla.

Regelbundet underhåll

Regelbundet underhåll av din möbel kan hjälpa till att förlänga dess livslängd. För trä- eller metallmöbler, torka ytan regelbundet med en mjuk trasa för att ta bort damm och smuts. Om möbeln är lackerad, kan du använda en trälack för att fräscha upp ytan. För textilmöbler, dammsug ytan regelbundet med en mjuk borste för att undvika att smuts och damm tränger in i tyget. Detta kan på sikt orsaka små nötningshål. Vänd också på kuddar och plymåer regelbundet för att jämnt fördela slitage.

Husdjur? Undvik vassa klor

Tyvärr ser vi alltför ofta stoppade möbler som blivit hårt angripna av våra kära katter. Katter älskar nämligen att vässa sina klor på möbler. Det finns tyger som katter gillar mer och mindre – vi hjälper dig gärna med råd och idéer kring vad just du bör välja om du har katt hemma.

Genom att följa dessa enkla skötselråd kan du skydda dina möbler från skador och hålla dem fina och fräscha längre. Kom också ihåg att om du tar hand om dina möbler på bästa sätt så spar det dig pengar på lång sikt genom att undvika dyra reparationer eller nyköp!

Har du några frågor om skötselråd, eller har du en gammal möbel som behöver kläs om eller få ny kärlek? Hör gärna av dig till oss på verkstad@wigrensdottrar.se eller via kontaktformuläret på vår sajt.