Om möbeltapetsering

Läs mer om möbeltapetsering

Vad är möbeltapetsering för hantverk?

Möbeltapetsering är ett traditionellt hantverk som har anor ända från 1600-talet, och involverar omklädnad och reparation av stoppade möbler – inklusive allt från stolar och fåtöljer till soffor och sänggavlar.

Hantverkets främsta uppgift är att ge nytt liv åt gamla och ofta slitna möbler genom att återställa både skönhet och funktionalitet. Möbeltapetsering handlar alltså i grund och botten om att möbeltapetseraren – själva hantverkaren – kombinerar både konstnärlig kreativitet och teknisk skicklighet för att skapa möbler som inte bara är vackra att se på, utan också är bekväma och hållbara. Så att de kan få fortsätta att leva och användas i ägarens hem, under många år framöver.

Vad kostar det att klä om en soffa, stol eller fåtölj hos en möbeltapetserare?

Det finns i princip inga fasta priser för möbler som behöver kläs om då varje möbel är unik och ofta har olika behov. För att få fram priset delar vi upp jobbet i arbetskostnad och materialkostnad.

Vi som är utbildade möbeltapetserare gör en bedömning av hur lång tid det tar att göra själva jobbet – det är arbetskostnaden. Antalet arbetsmoment som behövs för möbeln i fråga spelar en viktig roll här, som om vi till exempel behöver göra om stoppningen från grunden (istället för att endast bättra på befintlig stoppning), snöra om resårhuset eller om vi behöver göra mycket handsömnad. Stoppade, äldre möbler är i regel mer avancerade än moderna möbler och tar därmed längre tid för oss att jobba med. Dock har de också en högre kvalitet för det mesta och kommer därför att hålla under en längre tid, plus att de för många har ett större affektionsvärde än nyproducerade möbler.

Materialkostnaden beräknas sedan utifrån hur mycket tyg och eventuellt stoppningsmaterial, snoddar och band med mera som behövs.

Skicka prisförfrågan

Hur går det till när man klär om en möbel?

Arbetet med att klä om en möbel varierar beroende på om det är en stol, fåtölj eller soffa – och hur stort möbelns renoveringsbehov är. Det har även stor påverkan om möbeln är antik eller modern.

I presentationen nedan kan du se ett exempel på hur det kan gå till när man klär om en fåtölj av äldre modell (från slutet på 1800-talet) med stort renoveringsbehov. Här är även en beskrivning i text av de olika stegen vi gick igenom för just denna fåtölj:

  1. Sadelgjorden flätas och spänns upp – med hjälp av en sadelgjordsspännare – i sitsen. Resårerna placeras ut på sina respektive platser.
  2. Resårerna snöras för hand med ett speciellt resårgarn. Här krävs noggrannhet för att få den rätta höjden.
  3. I det här steget är grundstoppningen på plats. Materialen som använts är celocrin, tagel och linneväv. Stoppningen hålls på plats av genomdrag som görs med en lång dubbelspetsad nål och ett slitstarkt garn. Vulsten längst fram sys med speciella stygn för att få fram formen.
  4. Här reds överstoppningen (hästtagel) fast. Detta är det sista momentet innan det tunna bomullstyget (domestik) spikas fast.
  5. Sitsen är nu klar för att kläs. Armstöden kläs däremellan. Ryggen påbörjas och dess resårer placeras ut på deras positioner. 
  6. När resårerna är fastknutna och stoppningen är på plats är det nu äntligen dags att klä på möbeltyget.
  7. Det sista man klär på möbeln är utsida, rygg och armstöden.
  8. När möbeln väl är färdigklädd fixar vi till de sista detaljerna, som att nåla upp och sy fast möbelsnodd. Allting görs för hand. Sedan är fåtöljen klar!

Hur utbildar man sig till möbeltapetserare?

Det beror på ambitionsnivån. Vi arrangera egna kurser i möbeltapetsering som ger en första introduktion till yrket. Vill du försörja dig på yrket måste du sedan utbilda dig på högskola. Kolla in Träakademien i Kramfors samt Malmstens skolan på Lidingö. På dessa utbildningar blandas teori med mycket praktik så att man får både en gedigen utbildning och erfarenhet på samma gång. Sara har dessutom gått ett år på folkhögskola i Älvsbyn, där finns även tillgång till en tapetserarverkstad.

Vi vill poängtera att en utbildning i möbeltapetsering är ett måste om du vill försäkra dig om att kunna bemästra alla moment som krävs för att klä om en möbel på rätt sätt. Klicka in dig på fliken ”kurser” för att läsa mer eller boka in dig på en kurs hos oss.

Läs mer om kursen

Varför är det en bra idé att klä om en gammal möbel?

Många av våra gamla möbler håller betydligt högre kvalitet är dagens möbler. Genom att lämna in din soffa eller fåtölj hos en tapetserare bevarar du inte bara en del av din egen och vårt lands historia och kulturarv, om den kläs om på rätt sätt har du dessutom en i princip helt ny möbel som kan hålla i många, många år framöver. Och den blir precis som du själv vill att den ska vara – anpassad efter ditt hem och smak.

Genom att bevara och återvinna gamla möbler bidrar du dessutom till ett mer hållbart samhälle och gör en insats för miljön. Det finns ingenting som säger att det är bättre att köpa nytt när det kommer till möbler, så länge du har en möbel som du tycker om och vill satsa på!

Vad använder en möbeltapetserare för material?

Själva kärnan för en möbeltapetserare är givetvis tygerna. Vi själva samarbetar med mängder av leverantörer för att kunna erbjuda precis det tyg som våra kunder är ute efter. Vi använder bara högkvalitativa tyger från kända leverantörer. De finns i alla prisklasser och i alla färger, som passar alltifrån kontorsmöbler till antik rokokostil. Vi har bland mycket annat tyger från William Morris, Marks Pelle-vävare, Sanderson, ROMO, Trapiche & Co, Astrid, Kvadrat, Nevotex, Jobs handtryck, Berghems väveri och Frösö handtryck.

Förutom tyger jobbar man mycket med stoppningsmaterial, som används för att ge en möbel dess rätta komfort. Här finns olika alternativ; polyeter är vanligt och går relativt snabbt att jobba med och återfinns i många nyproducerade stoppade möbler. Tagel (från häst och nöt) är ett naturmaterial som vi också använder dagligen, främst till äldre möbler – och är det mest hållbara och miljövänliga alternativet. Tagel håller i många generationer medan skumplast/polyeter håller i upp till 15-20 år om du tar väl hand om möbeln. Ett annat naturmaterial (häst och nöt) är hairlock, som är sammansatt av latex.

Kan en möbeltapetserare även sy och måttbeställa gardiner?

Ja! Vi på Wigrens Döttrar hjälper dig gärna att måttbeställa dina gardiner. Vi syr enkla längder, hissgardiner samt även rullgardiner. Vi har ett brett utbud av gardintyger till försäljning. Maila oss gärna för mer information och prisuppgifter.

Kan Wigrens Döttrar även renovera möbler som inte är stoppade?

Ja! Vi samarbetar med några väldigt duktiga snickare/konservatorer. Vi hjälper dig gärna med kontaktuppgifter till dem. Kontakta oss för mer info!

Skicka prisförfrågan